Deal.nl

Wat doet aftersun nu eigenlijk precies?

1 minuut leestijd
Wat doet aftersun nu eigenlijk precies?
Albert Jan In Vakantie op 27 nov 2023
Link gekopieerd

Wat is het toch een heerlijk gevoel om de warme zonnestralen op je huid te voelen. Maar pas hier wel mee op. De kracht van de zon wordt nog wel eens onderschat, waardoor die paar uurtjes op het strand of lekker fietsen in de zon al snel uitmonden in een pijnlijke afterparty. Iedereen is wel eens een keertje flink verbrand door de zon. Niet bepaald een pretje en je wilt zo snel mogelijk van dat brandende gevoel af. Je grijpt dan al snel naar een flesje aftersun. Maar wat doet aftersun nu eigenlijk precies? Je leest het in dit blog

Aftersun kalmeert de huid

Je huid is flink van slag als de zon je goed te pakken heeft gehad. De hitte moet zo snel mogelijk uit je huid en hier helpt aftersun je bij. Een aftersun op waterbasis verdient de voorkeur, omdat dit instant verkoeling biedt op het moment dat je de aftersun op je huid aanbrengt. Hét ingrediënt dat je huid koelt en tot rust brengt is aloë vera. Bijkomend voordeel van aloë vera is dat deze plant ontstekingsremmende eigenschappen heeft. In landen waar deze plant van nature voorkomt, gebruiken mensen aloë vera zelfs als natuurlijke aftersun.

Aftersun hydrateert je huid

Als je huid verbrand is door de zon, dan heeft dit onder andere tot gevolg dat de vochtbalans van je huid verstoord is. Met andere woorden, je huid is uitgedroogd. Dat zie je niet altijd direct als je verbrand bent, maar je voelt het vaak wel. Je huid voelt dan namelijk wat ‘trekkerig’ aan. Het is zaak om de vochtbalans van je huid zo snel mogelijk te herstellen en daar is aftersun een uitstekend middel voor. Een goede aftersun bevat glycerine, hyaluronzuur en/of aloë vera, ingrediënten die bekend staan om hun hydraterende werking.

Aftersun zorgt ervoor dat je langer je kleur behoudt

De hydraterende werking van aftersun zorgt ervoor dat de vochtbalans in je huid hersteld wordt. Hierdoor gaat je huid niet of nauwelijks schilferen. Dat heeft op zijn beurt weer tot voordeel dat je langer je door de zon opgedane kleur behoudt. Let op, dit is alleen het geval als je je huid regelmatig insmeert met aftersun. De vochtbalans in je huid is namelijk niet met slechts één of twee keer insmeren hersteld als je flink verbrand bent.

Wat doet aftersun niet?

Een pijnlijke en vuurrode huid is een zichtbaar teken dat je verbrand bent, Maar weet dat de zon ook schade aanricht aan je huid die niet direct zichtbaar is. Deze DNA-schade is blijvend en kan dus niet hersteld worden door aftersun. DNA-schade door de zon uit zich vaak op een later moment, bijvoorbeeld door de vorming van pigmentvlekken of het sneller oud worden van je huid. Hoe vaak je ook smeert met aftersun, je kunt dit niet ongedaan maken.

Voordat je je insmeert met aftersun

Je wilt zo snel mogelijk van dat brandende gevoel af, maar wacht nog heel even met dat flesje aftersun tevoorschijn halen. Neem voordat je gaat smeren eerst een lauwwarme douche om vuil en eventuele zonnebrand die je hebt gebruikt, van je af te wassen. Het lauwwarme water zorgt ervoor dat je poriën wijd open gaan staan. Op die manier kan je huid de hitte makkelijker kwijt. En dit heeft als voordeel dat de aftersun sneller en beter door je huid wordt opgenomen. Smeer je meerdere keren per dag in met aftersun en houdt dit enkele dagen achtereen vol. Ben je echt heel erg verbrand? Dan doe je er verstandig aan om je de eerste uren elk uur in te smeren.