Deal.nl

Co-sleeper

Co-sleeper

Je baby’tje op een eigen kamertje laten slapen is best spannend. Heb je je kindje liever bij je op je eigen slaapkamer? Leg je kleine hummeltje dan nooit bij je in bed, maar in een co sleeper. Een co sleeper is een aanschuifbedje waarin je kindje veilig naast je ligt. Wij hebben de beste co-sleeper aanbiedingen voor je op een rij gezet, bijvoorbeeld die van Chicco en Maxi Cosi.

maxi-cosimeycochiccokinderkraftgracomomijoielionelobebeconfortchildhome

Het is voor je kindje heel fijn als je ook ’s nachts dichtbij hem of haar bent. Maar je kunt je kleine uk natuurlijk niet zomaar bij je in bed leggen, want dat is veel te gevaarlijk. Een co-sleeper brengt dan uitkomst. Dit bedje schuif je direct tegen je eigen bed aan, waardoor jullie heerlijk samen naar dromenland kunnen vertrekken. Wij laten je zien waar de beste co-sleeper aanbiedingen op je wachten, bijvoorbeeld die van Kinderkraft en Lionelo.

Een co-sleeper, wat is dat eigenlijk?

Een co sleeper is een babybedje dat je aan één kant kunt ‘openmaken’ en is bedoeld om naast je eigen bed te zetten. Zo is je baby heel dichtbij als je slaapt, maar heeft het wel lekker zijn of haar eigen plekje. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je ’s nachts borstvoeding geeft en bovendien is het een fijne gedachte dat je er snel bij bent als je kleine uk ’s nachts van zich laat horen.

Een co sleeper heeft verschillende voordelen. We noemden het al even, het is een praktische oplossing als je je kindje ’s nachts borstvoeding moet geven. Je hoeft hier nu niet voor uit bed te komen. Gebroken nachten zijn bepaald geen pretje en zo maak je deze net even iets beter te doen. Jullie kunnen allebei snel weer lekker verder slapen en zo worden jullie beiden de volgende ochtend beter uitgerust wakker.

Een aanschuifbedje draagt bij aan het opbouwen van een band met je kindje. Je kleintje is lekker dichtbij jullie en leert jullie op die manier beter kennen en herkennen. Vergeet ook niet dat het voor een klein hummeltje erg prettig is als je er snel voor hem/haar bent als er iets aan de hand is. En als je je kindje hoort ademen en bewegen, dan zijn dat voor veel ouders geruststellende geluiden. Een check dat alles in orde is en dat is toch anders dan wanneer je je kindje niet hoort, omdat het in een eigen kamertje ligt.

Tot slot is een co-sleeper zeer praktisch als je niet zo groot woont. Veel van deze aanschuifbedjes zijn erg compact en er zijn modellen die je snel en gemakkelijk inklapt. Zo zet je het bedje op als je kindje gaat slapen en klap je het in als je het niet gebruikt. Handig toch?

Verschillende modellen co-sleepers

Als je op zoek bent naar een co-sleeper, dan heb je de keus uit verschillende modellen. We beginnen met de ‘aan-bed co sleepers’. Dit zijn bedjes die je direct aan je eigen bed kunt vastmaken. Ze hebben veelal een open zijde die direct tegen jouw bed aan komt te staan. Op die manier kun je eenvoudig bij je baby, zonder dat je daarvoor je bed uit moet. Dit type bedje is het meest praktisch als je borstvoeding geeft. Ook is het een goede keuze als je het gewoon een geruststellende gedachte vindt dat je ook ’s nachts dichtbij je kindje bent.

De ‘zelfstandige’ co sleepers staan los van je bed, maar kunnen wel vlak naast je bed neergezet worden. Ook met zo’n aanschuifbedje is je baby natuurlijk dichtbij, maar ligt je kindje in een eigen bedje met wanden rondom. Eén van de wanden kun je eenvoudig openen, zodat je nog steeds niet je bed uit hoeft als er iets aan de hand is met je kleintje.

Je kunt ook kiezen voor een draagbare co sleeper. Dit model heeft een aantal voordelen. Zo zijn ze vaak licht van gewicht, compact en makkelijk in- en uit te klappen. Niet alleen handig als je wat krap in de ruimte zit, maar ook handig omdat je deze co sleepers makkelijk meeneemt. Bijvoorbeeld op vakantie of als je blijft slapen bij familie of vrienden.

Er zijn ook aanschuifbedjes die je kunt ombouwen tot een wieg of een kinderbedje wanneer je baby ouder wordt. Zo groeit het aanschuifbedje als het ware met je kindje mee en hoef je niet direct een ander bedje aan te schaffen.

Waar moet je op letten als je een co-sleeper gaat kopen?

Eén van de belangrijkste dingen om naar te kijken is hoe het zit met de verstelbaarheid van het aanschuifbedje. Het is verstandig om te kiezen voor een cosleeper die je in hoogte kunt aanpassen. Op die manier zorg je ervoor dat het bedje optimaal aansluit op je eigen bed. Zonder gaten of kieren en dat is natuurlijk wel zo veilig.

Kijk ook goed naar de kwaliteit van het bedje en het materiaal waarvan het is gemaakt. Kies voor degelijke materialen, duurzame materialen, want die gaan over het algemeen lang mee. De co sleeper moet je eenvoudig schoon kunnen maken, want gegarandeerd dat er de nodige ‘ongelukjes’ zullen plaatsvinden.

Sommige co sleepers hebben wieltjes, waardoor je ze makkelijk van de ene naar de andere kamer kunt rijden. Check, als je voor een model met wieltjes gaat, dat je de wieltjes vast kunt zetten. Zo blijft het bedje altijd op zijn plek staan.

Als je een baby’tje hebt, dan kom je er al snel achter dat je niet genoeg bergruimte kunt hebben. Veel co-sleepers hebben vakken of plankjes onder het bedje waar je luiers, billendoekjes, flesjes, fopspeentje en andere spulletjes kunt opbergen. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je voor deze spulletjes ook je bed niet uit.

Het matras is een ander belangrijk onderdeel van een aanschuifbedje. Het moet stevig genoeg zijn om het ruggetje van je baby goed te ondersteunen. Maar daarnaast moet het matrasje ook comfortabel zijn voor je kindje. Een matras dat gemaakt is van ademend materiaal is prettig, want dat helpt oververhitting voorkomen.

Veilig slapen in een co-sleeper

Als je een co sleeper gaat kopen, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat het bedje veilig is voor je kindje. In Europa zijn er specifieke normen waar babyproducten aan moeten voldoen. Voor co sleepers betekent dit dat ze aan de norm EN 1130 moeten voldoen. Deze norm zorgt ervoor dat het bedje veilig is wat betreft constructie, materialen en stabiliteit. Aanschuifbedjes die niet aan deze strenge Europese eisen voldoen, mogen niet verkocht worden in Europa.

Het is een fijn om te weten dat alle aanschuifbedjes aan de EN1130 moeten voldoen. Toch is het verstandig om te checken hoe het dan precies zit met de veiligheid van de co-sleeper die je op het oog hebt. Hoe maak je dit bedje bijvoorbeeld goed vast aan je eigen bed? Het bedje moet stevig aan je bed vastzitten, zonder dat er een opening is waar je baby tussen kan komen te zitten. Veel co sleepers hebben speciale riemen of systemen die ervoor zorgen dat het bedje veilig tegen jouw bed blijft staan. Hoe jet het bedje bevestigt aan jouw bed, staat altijd duidelijk aangegeven in de meegeleverde handleiding.

De bovenkant van het matras van de co sleeper moet op dezelfde hoogte liggen als jouw matras. Dan is er geen hoogteverschil, zodat je baby niet klem tegen jouw matras aan kan komen te liggen of op jouw matras kan vallen als de matras in de cosleeper hoger is. Het overgrote deel van de cosleepers kun je in hoogte verstellen, waarmee dit probleem snel opgelost is.

Goede ventilatie zorgt ervoor dat je kindje het niet te warm krijgt. Veel aanschuifbedjes hebben gaaspanelen aan de zijkant of houten spijlen. Hierdoor kan lucht goed circuleren en voelt je kindje zich prettig en comfortabel. Bijkomend voordeel is dat je je kleine hummeltje dan ook goed kan zien.

Het matras moet stevig en vlak zijn, want in een te zachte laag kan je baby wegzakken. Een te zacht matras is gevaarlijk, omdat er dan een risico op verstikking is. Check altijd even dat het matrasje precies in de co sleeper past. Dan heb je geen loze ruimte waar je kindje in klem kan komen te liggen.

Leg geen knuffels, doekjes of andere losse dingetjes in het bedje. Gebruik bij voorkeur een slaapzak voor je kindje in plaats van een dekentje. In een slaapzakje blijft je kleintje lekker warm, zonder het risico te lopen onder een lakentje of dekentje te raken.

FAQ

Wat is de juiste hoogte van een co sleeper?

De beste hoogte-instelling voor een co sleeper is wanneer het matras van de co sleeper gelijk ligt met het matras van jouw bed. Dit zorgt ervoor dat er geen hoogteverschil is waar je baby tussen kan komen.

Tot welke leeftijd kun je een co-sleeper gebruiken?

Een co sleeper kan meestal gebruikt worden tot je baby ongeveer zes maanden oud is of zodra je baby begint te zitten of zich op te trekken.

Hoe bevestig je een cosleeper veilig aan je bed?

Om een co sleeper veilig aan je bed te bevestigen, gebruik je de bijgeleverde riemen of bevestigingssystemen. Zorg ervoor dat de co sleeper stevig tegen je bed staat zonder kieren of openingen. Houd je altijd de instructies van de fabrikant en check regelmatig of alles nog goed vastzit.