Koffiebonen

Koffiebonen

Wil je weten waar koffiebonen het goedkoopst zijn? Dat boontje hoef je zelf niet te doppen hoor. Laat dat maar aan Deal.nl over! Wij vergelijken de aanbiedingen en prijzen van alle soorten en merken koffiebonen. Check ons prijsoverzicht maar eens en kom er heel eenvoudig achter waar de beste koffiebonen aanbieding op je wacht, bijvoorbeeld die van Lavazza koffiebonen of Hema koffiebonen. Toch zonder Deal.nl koffiebonen bestellen en dus te veel betalen? Dan zeggen we: koffieboontje komt om zijn loontje.

Categorie
Koffiebonen
koffiecups
Koffiecups
koffiepads
Koffiepads
filterkoffie
Filterkoffie
Merk
hema
lavazza
illy
douwe-egberts
jumbo
segafredo
starbucks
perla
australian
lor
plus
melitta
jacobs
dallmayr
cafe-royal
kanis-gunnink
caffe-gondoliere
occaffe
Koffie soort

Wellicht interessant voor jou...

Hoeveel gram koffiebonen per kopje?

Hoeveel gram koffiebonen per kopje?

2 november 2023

arrow-right
Is koffie gezond?

Is koffie gezond?

12 oktober 2023

arrow-right
Waar komt koffie vandaan?

Waar komt koffie vandaan?

18 september 2023

arrow-right

Van koffiebes tot koffieboon

Koffiebonen zijn de zaden die voorkomen in de vruchten van de koffieplant. Ze zijn bruin van kleur en hebben een harde, glanzende schil. Er zijn twee belangrijke methoden voor het oogsten van de bonen: de handmatige methode en de machinale methode. Er zijn verschillende soorten koffiebonen, die verschillen in smaak en kwaliteit. Arabica-bonen zijn de meest voorkomende soort en worden als hoger van kwaliteit gezien dan Robusta-bonen. Arabica-bonen hebben een zachter, zoeter en meer complex smaakprofiel dan Robusta-koffiebonen, die een steviger, bittere en pittige smaak hebben.

Voordat koffiebonen gebruikt kunnen worden om koffie mee te zetten, moeten ze eerst worden gebrand. Dit proces verandert de smaak, geur en kleur van de bonen. Tijdens het brandproces komen er verschillende smaakstoffen vrij die bijdragen aan de smaak van de koffie. Er zijn verschillende manieren om bonen te branden, waaronder licht, medium en donker. Licht gebrande bonen hebben een lichtere kleur en een mildere smaak. Donker gebrande bonen hebben een donkerdere kleur en een sterkere, bittere smaak. Welke koffiebonen zijn jouw favoriet?

Meer over koffiebonen

Koffie werd voor het eerst gedronken in Ethiopië, waar het al duizenden jaren werd verbouwd en geconsumeerd. Het is moeilijk om precies te zeggen wanneer koffie voor het eerst naar Europa kwam, maar het is waarschijnlijk dat het in de 16e of 17e eeuw werd geïntroduceerd door handelaren en avonturiers. In het begin was koffie een luxe goed en werd het alleen gedronken door de rijken. Het werd gezien als een exotisch drankje dat werd geassocieerd met het Oosten en werd geserveerd in speciale koffiehuizen. In de 17e eeuw begonnen deze koffiehuizen populair te worden in steden als Venetië en Constantinopel, en van daaruit verspreidde het gebruik van koffie zich naar de rest van Europa.

In de 18e eeuw werd koffie steeds meer een massaproduct en werd het betaalbaar voor een breder publiek. Het werd ook steeds gemakkelijker om te krijgen, omdat het werd geïmporteerd vanuit kolonies in Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Koffiehuizen werden steeds meer een plaats waar mensen bij elkaar kwamen om te socializen en te discussiëren, en het werd steeds gebruikelijker om koffie thuis te drinken. Tegenwoordig is koffie een van de meest populaire dranken ter wereld en wordt het overal ter wereld gedronken.

Hoeveel koffiebonen heb je nodig voor een kopje koffie?

Vraag uitklappen

Voor een kopje koffie van gemiddelde sterkte heb je ongeveer 7 gram koffie nodig. Dit betekent dat je hiervoor +/- 65 bonen per kopje koffie moet malen. Drink je je koffie liever iets sterker, bijvoorbeeld een espresso? Dan heb je ongeveer bonen per kopje nodig, wat neerkomt op ongeveer 9 gram gemalen koffie. Lees ook eens ons blog dat we over dit onderwerp hebben geschreven.

Merken met koffiebonen aanbiedingen

Vraag uitklappen

Hieronder vind je een overzicht van alle bekende merken waarvan de koffiebonen regelmatig in de aanbieding zijn:

Is koffie gezond?

Vraag uitklappen

Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt en dat is voor ons reden om hier in een apart artikel dieper op in te gaan. Benieuwd naar hoe gezond koffie is? Hier lees je er alles over.

Hoelang kun je koffiebonen bewaren?

Vraag uitklappen

Bij het beantwoorden van deze vraag gaan we uit van gebrande koffiebonen. Op de verpakking van deze bonen staat aangegeven tot wanneer deze houdbaar zijn. Een ongeopende verpakking is ongeveer half jaar houdbaar, waarbij een luchtdichte verpakking dan wel een vereiste is. Wanneer de verpakking geopend is, dan raden we je aan om de bonen binnen 3 tot 4 weken te gebruiken. Na die tijd zijn ze echt nog wel goed, maar neemt de kwaliteit (en daarmee de smaak!) af.

Waar komt koffie vandaan?

Vraag uitklappen

Als je hier graag meer over wilt weten, dan moet je echt even dit blogartikel lezen.

Hoeveel weegt een koffieboon?

Vraag uitklappen

Eén enkele koffieboon weegt nauwelijks iets, slechts 0,11 gram. Reken je dit door naar het aantal bonen per kilo, dan kom je uit op iets meer dan 9000 bonen. Van deze 9000 koffiebonen kun je ongeveer 100 tot 120 kopjes koffie zetten. Let op, dit is een gemiddelde! Het aantal bonen dat je per kopje gebruikt is namelijk afhankelijk van je smaak en de afstelling van je koffiemachine.

Hoeveel soorten koffiebonen zijn er eigenlijk?

Vraag uitklappen

Met al die verschillende merken en smaken koffie verwacht je misschien dat er veel verschillende soorten koffiebonen zijn. Precies het tegenovergestelde is waar. Er zijn drie soorten koffiebonen, waarvan er slechts twee echt geschikt voor consumptie: de Arabica bonen en Robusta bonen. Het grote verschil in beide is de smaak, waarbij de Robusta bonen wat meer bitter van smaak zijn. De Arabica bonen smaken juist iets zoeter en zijn wat verfijnder van smaak.

Hoe verkrijgen koffiebonen het Fair Trade keurmerk?

Vraag uitklappen

Fair Trade is een keurmerk dat wordt toegekend aan koffiebonen die voldoen aan bepaalde sociale, economische en milieueisen. Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen, moeten koffieboeren aan bepaalde eisen voldoen, waaronder het betalen van een eerlijk loon aan hun werknemers en zorgen voor goede werkomstandigheden. Bonen die voldoen aan deze eisen kunnen het Fair Trade-keurmerk dragen, wat betekent dat de bonen op eerlijke en duurzame wijze zijn geproduceerd. Zo verscheen er onlangs een artikel in het AD waarin de 'echte prijs van koffie' zichtbaar werd.

Hoe verkrijgen koffiebonen het Rainforest Alliance keurmerk?

Vraag uitklappen

Rainforest Alliance is een keurmerk dat wordt toegekend aan koffiebonen die op duurzame wijze zijn verbouwd. Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen, moeten koffieboeren voldoen aan bepaalde milieueisen, waaronder het behouden van biodiversiteit en het beperken van het gebruik van pesticiden en chemicaliën. Bonen die voldoen aan deze eisen kunnen het Rainforest Alliance-keurmerk dragen, wat concreet betekent dat de bonen op een manier zijn verbouwd die beter is voor het milieu en de lokale gemeenschap.

Wat doe je met de koffieprut?

Vraag uitklappen

Koffieprut is natuurlijk het restproduct van koffiebonen. Dit gooien we meestal weg, maar weet je eigenlijk wel wat je nog allemaal met koffieprut kunt doen? Strooi koffiedik bijvoorbeeld in je tuin als je last hebt van katten. Maak je bbq-rooster weer vrij van roest door het te poetsen met koffieprut. Ruiken je handen sterk na het snijden van uien? Even je handen wassen met een beetje koffieprut en ze ruiken weer heerlijk fris. En als je uitgekeken bent op die roze hortensia’s in je tuin, strooi dan koffieprut rondom de struik. Na verloop van tijd kleuren de bloemen dan blauw.