Een ledikant in de babykamer is niet alleen die veilige en comfortabele slaapplek voor je kindje. Het is ook een eyecatcher en dus moet dit bedje er uiteraard ook gewoon mooi uitzien. Maar zonder dat je er meer geld aan kwijt bent dan je zou willen. Daar helpen we je een handje bij door je de beste ledikant aanbiedingen te laten zien, bijvoorbeeld die van Kinderkraft en Stokke.
Verschillende soorten ledikanten
De babykamer moet er leuk en gezellig uitzien. Daar hoort natuurlijk een mooi ledikant bij. Het is dan ook heel fijn dat je kunt kiezen uit verschillende soorten ledikanten.
Allereerst heb je de standaard of klassieke ledikanten. Dit zijn de babybedjes die je in veel babykamers tegenkomt. Ze zijn vaak gemaakt van hout, zeer stevig en zijn een veilige slaapplek voor je kindje. Een klassiek ledikant heeft vrijwel altijd spijlen aan de zijkant. Zo kan je baby lekker om zich heen kijken, maar kun jij je kleine uk ook goed in de gaten houden.
Een andere soort ledikant is het bed dat met je kleintje meegroeit. Een meegroei ledikant pas je eenvoudig aan als je kindje groeit. Je start ermee als babybedje en bouwt ze eenvoudig om tot peuter- of kinderbed. Grootste voordeel van deze bedjes is natuurlijk dat je er lang mee toe kunt en niet direct een ander bed hoeft te kopen als je kindje te groot is geworden voor zijn/haar baby ledikant.
Dan zijn er nog de campingbedjes. Dit zijn ledikantjes die je snel en gemakkelijk overal mee naar toe neemt. Niet alleen als je op vakantie gaat, maar ook als je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij vrienden of familie die geen slaapplek hebben voor je kindje. Je zet deze bedjes zo op en hebt ze ook in no time weer ingeklapt.
De laatste soort ledikant die we noemen is het designledikant. Dit zijn de bedjes die als geen ander thuishoren in een strakke, moderne babykamer. Ze zien er zeer stijlvol uit en zijn vaak een echte eyecatcher in de babykamer. Het verbaast je vast niet dat het juist deze babybedjes zijn die tot het duurdere segment behoren.
Afmetingen van ledikantjes
De meest voorkomende afmeting voor een babyledikant is 60 x 120 cm. Dit formaat is geschikt direct vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer drie jaar oud is. Een ledikant van deze afmetingen biedt voldoende ruimte voor je baby om comfortabel te slapen en te bewegen. Voordeel is dat het bedje niet heel erg groot is, waardoor het goed past in de meeste babykamers.
Als je kiest voor een meegroeiledikant, dan zorg je ervoor dat je deze in het kleinste formaat hebt opgesteld als je je baby erin legt. Het kleinste formaat is ook hier 60 x 120 cm. Er komt een keer een moment dat je kindje te groot wordt voor dit bed. Pas het dan eenvoudig aan de opvolgende maat aan, te weten 70 x 140 cm. Een ledikant van 70 x 140 cm wordt ook wel een peuterbed genoemd. Je kindje kan zo weer tijd lekker slapen tot hij/zij ongeveer vijf of zes jaar oud is.
Wat afmetingen betreft is het verstandig om ook naar de hoogte van het bedje te kijken. De meeste ledikanten hebben een bedbodem die je in hoogte kunt verstellen. Uiteraard kies je voor een pasgeboren baby voor de hoogste stand. Zo kun je makkelijk bij je kindje. Als je kindje gaat zitten of kan staan, dan laat je simpelweg de bedbodem zakken, om te voorkomen dat je kleine deugniet uit het bedje kan klimmen.
Tot slot wijzen we je nog op het belang van de juiste afmetingen van de matras in het ledikant. Een matras moet goed passen binnen het babybed. Er mag geen ruimte zijn tussen de matras en de randen van het bedje, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor je kindje. Zeker als je kindje nog heel klein is, kan het dan vast komen te zitten. Koop dan ook altijd een matras die dezelfde afmetingen heeft als die van het bed.
Veiligheidseisen waar een ledikant aan moet voldoen
Als je een ledikant koopt, is veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkste. Je wilt er zeker van zijn dat je baby veilig en comfortabel kan slapen. Daarom is het goed om te weten dat er in Europa strenge veiligheidsnormen zijn waaraan ledikanten moeten voldoen. Dit zijn onder andere de normen EN 716-1 (algemene veiligheidseisen) en EN 716-2 (testmethoden).
EN 716-1:
- Afmetingen en diepte: Het ledikant moet voldoende diep zijn om te voorkomen dat je baby eruit kan klimmen. De binnenhoogte van het ledikant moet minimaal 60 cm zijn wanneer de bodem in de laagste stand staat.
- Spijlafstand: De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 cm en 6,5 cm liggen. Dit voorkomt dat je baby zijn of haar hoofdje tussen de spijlen kan steken.
- Hoekpalen en opstaande delen: Er mogen geen uitstekende hoekpalen of andere opstaande delen zijn waar je baby zich aan kan bezeren of kleding aan kan blijven haken.
- Sterkte en duurzaamheid: Het ledikant moet stevig en stabiel zijn, zodat het niet omvalt of instort tijdens gebruik.
EN 716-2:
- Mechanische veiligheidstests: Het ledikant wordt onderworpen aan verschillende tests om te controleren of het bestand is tegen krachten en bewegingen van een baby. Dit omvat testen op schokken, het sluiten van onderdelen en stabiliteit.
- Materiaalveiligheid: De gebruikte materialen mogen geen schadelijke stoffen bevatten, om te voorkomen dat je baby in contact komt met giftige stoffen.
Eisen kunnen nog zo streng zijn, als je het bedje niet goed monteert komt de veiligheid direct in het geding. Volg altijd de meegeleverde handleiding nauwkeurig op en weet dat een verkeerd gemonteerd bedje gevaarlijk kan zijn. Check regelmatig of alle schroeven en onderdelen nog goed vastzitten, helemaal als je het bedje vaak verplaatst of aangepast hebt.
Tot welke leeftijd kun je een babyledikantje gebruiken?
Een babyledikant kun je meestal gebruiken vanaf de geboorte tot het moment dat je kleintje ongeveer drie jaar oud is. De exacte leeftijd is uiteraard afhankelijk van de groei en de ontwikkeling van je kind.
Wat zijn de standaardafmetingen van een babyledikant?
De standaardafmetingen van een babyledikant zijn meestal 60 x 120 cm. Dit biedt voldoende ruimte aan een baby vanaf de geboorte tot ongeveer drie jaar oud.
Hoe zorg je voor een veilige slaapplek in het ledikant?
Voor een veilige slaapplek in het bedje zorg je ervoor dat het matras stevig en passend is, zonder ruimte tussen het matras en de zijkanten. Gebruik geen dikke dekens of kussens, maar bij voorkeur een slaapzakje. Leg je baby altijd op de rug te slapen. Houd het ledikant vrij van losse spullen, wat ook betekent dat je geen knuffel in het bed legt als je kindje nog heel klein is.