Deal.nl

Isofix base

Isofix base

Het autostoeltje van je kind met de autogordel vastzetten is vaak best wel een gedoe. Gelukkig is er een manier om het stoeltje vast te zetten, waarbij je de gordels niet nodig hebt. Klik het stoeltje snel en eenvoudig muurvast op een Isofix base. Makkelijker wordt het niet! Wij hebben de beste Isofix base aanbiedingen voor je op een rij gezet, bijvoorbeeld die van Maxi Cosi en Cybex.

maxi-cosimoonbugaboocybexstokkedoonachicconunakinderkraftjoiehaucklionelopeg-peregobabyzenkiddy

Het valt lang niet altijd mee om even snel het autostoeltje van je zoontje of dochtertje met de autogordel goed vast te zetten. Zeker als je haast hebt. Het kan ook anders, dankzij de Isofix base. Want met één klik staat het stoeltje dan op zijn plek, zonder dat hier een gordel aan te pas komt. Wij laten je zien waar de beste Isofix base aanbieding van dit moment op je wacht, bijvoorbeeld die van Nuna en Bugaboo.

Wat is Isofix?

Isofix is een handig systeem dat het een stuk makkelijker maakt om een autostoeltje in je auto vast te zetten. In plaats van het gevecht aan te gaan met autogordels, klik je het stoeltje gewoon vast aan speciale bevestigingspunten die al in de auto zitten. Deze punten zijn standaard in de meeste auto's die na 2006 zijn gemaakt.

Dit systeem is ontwikkeld omdat veel mensen het lastig vonden om autostoeltjes goed vast te maken met gordels. Daardoor zaten veel stoeltjes niet goed vast, wat natuurlijk gevaarlijk best gevaarlijk is. Isofix zorgt ervoor dat het stoeltje altijd op de juiste manier vastzit.

Een Isofix base is een extra onderdeel dat je tussen de Isofix bevestigingspunten van je auto en het autostoeltje plaatst. De base klik je vast aan de Isofix punten in de auto en vervolgens klik je het autostoeltje op de base. Dit maakt het niet alleen makkelijker om het stoeltje snel en correct te installeren, maar zorgt ook voor extra stabiliteit en veiligheid. Veel Isofix bases hebben een steunpoot die op de vloer van de auto rust voor nog meer stabiliteit.

De meeste nieuwe auto's en autostoeltjes zijn tegenwoordig uitgerust met Isofix. Er zijn verschillende soorten bases verkrijgbaar die passen bij specifieke stoeltjes en auto's.

Voordelen van een Isofix base

Eén van de grootste voordelen van een Isofix base is de extra veiligheid die het biedt. Als je het autostoeltje met de gordel vastmaakt, kan het soms gebeuren dat het stoeltje niet helemaal stevig zit. Met een Isofix base klik je het stoeltje vast aan de basis, die op zijn beurt weer stevig in de auto is verankerd. Dit zorgt ervoor dat het stoeltje altijd op de juiste manier vastzit. Hierdoor is je kleintje simpelweg beter beschermd als hij/zij bij je in de auto zit.

Met een Isofix base hoef je niet langer te worstelen met autogordels. Je installeert de base eenmalig in de auto en daarna klik je het autostoeltje er gewoon op en af. Dit is niet alleen sneller, maar ook veel minder gedoe. Zeker als je vaak met je kind op pad bent. Stoeltje vastklikken en klaar ben je.

Een Isofix base zorgt ervoor dat het autostoeltje heel stevig in de auto staat. Veel bases hebben een steunpoot die op de vloer van de auto staat. Deze poot zorgt ervoor dat het stoeltje niet naar voren of achteren kan bewegen. Dit biedt extra bescherming tijdens een botsing.

Een van de grootste problemen met autostoeltjes die met de gordel worden vastgemaakt, is dat ze vaak niet goed worden geïnstalleerd. Haast is hier helaas maar al te vaak een oorzaak van, maar soms is het ook gewoon niet helemaal duidelijk hoe je het stoeltje goed vastzet met de gordel. Met een Isofix base is de kans op fouten veel kleiner. De meeste bases laten je namelijk zien of het stoeltje goed vastzit. Dat is prettig, want zo weet je zeker dat het stoeltje goed zit. Ook kun je dit horen aan de ‘klik’.

Compatibiliteit

Voordat je een Isofix base koopt, is het belangrijk om te checken of deze compatibel is met jouw auto en autostoeltje.

Allereerst moet je auto zelf het Isofix systeem hebben. In de meeste auto's die na 2006 zijn gebouwd, zijn deze punten standaard aanwezig. Ze bevinden zich meestal tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. Soms zijn ze duidelijk aangegeven met het Isofix logo, maar bij sommige auto's zijn ze wat moeilijker te vinden. In de handleiding van je auto staat of je auto dit systeem heeft en zo ja, waar je de bevestigingspunten vindt.

Check ook altijd even of je autostoeltje compatibel is met de Isofix base die je van plan bent te kopen. Niet alle autostoeltjes passen namelijk op elke base. Bovendien zijn niet alle autostoeltjes geschikt om op een Isofix base te plaatsen. Deze informatie vind je normaal gesproken bij de online productspecificaties.

Strenge veiligheidseisen

Als het gaat om de veiligheid van je kind in de auto, wil je natuurlijk zeker weten dat alles in orde is. Isofix bases ondergaan strenge veiligheidstests en moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Bases die in Europa verkocht worden moeten voldoen aan de Europese norm ECE R44/04 en/of R129 (ook wel i-Size genoemd).

De ECE R44/04 norm bestaat al wat langer, maar wordt nog steeds veel gebruikt. Een Isofix base die aan deze norm voldoet, is uitgebreid getest op veiligheid. Deze tests omvatten onder andere crashtests waarbij het stoeltje met hoge snelheid wordt blootgesteld aan botsingen om te zien hoe goed het beschermt.

De R129/i-Size norm is de nieuwere en strengere norm die steeds meer de standaard wordt. i-Size bases bieden een nog hoger niveau van veiligheid. Ze moeten onder andere voldoen aan strengere crashtestcriteria, waaronder zijwaartse botsingen. Bovendien zorgt i-Size voor een betere pasvorm, omdat de base en het stoeltje op lengte en gewicht van het kind zijn gebaseerd. Dit in plaats van alleen op gewicht, zoals dit het geval is bij ECE R44/04.

Naast de Europese normen zijn er ook andere keurmerken en certificaten die iets zeggen over hoe veilig een Isofix base is. Veel producten hebben een keurmerk van een onafhankelijk testinstituut dat de kwaliteit en veiligheid van het product grondig heeft onderzocht en getest.

FAQ

Hoe weet je of je auto geschikt is voor een Isofix base?

In de handleiding van je auto kun je kijken of er Isofix bevestigingspunten aanwezig zijn. Deze punten bevinden zich meestal tussen de rugleuning en zitting van de achterbank. Als je auto na 2006 is gebouwd, is de kans groot dat deze standaard met Isofix punten is uitgerust. Je kunt ook kijken of er kleine labels of logo's op de achterbank zitten die aangeven dat er Isofix bevestigingspunten zitten.

Hoe installeer je een Isofix base in je auto?

Klik de armen van de base stevig in de Isofix bevestigingspunten totdat je een klik hoort of tot de indicator groen wordt. Zorg ervoor dat de base goed vastzit door er voorzichtig aan te trekken. Als je base een steunpoot heeft, zet je deze stevig op de vloer van de auto. Bij een base met een top tether (riem), bevestig je de riem aan het ankerpunt achter de achterbank.

Past elk autostoeltje met Isofix op een Isofix base?

Niet elk autostoeltje met Isofix past op elke Isofix base. Autostoeltjes en bases moeten compatibel zijn met elkaar, wat meestal betekent dat ze van hetzelfde merk zijn of specifiek voor elkaar ontworpen zijn. Check dus altijd even de online productspecificaties van de base om te zien of het autostoeltje past.