Deal.nl

Pre-workouts, wat zijn dat eigenlijk?

1 minuut leestijd
Pre-workouts, wat zijn dat eigenlijk?
Albert Jan In Gezondheid op 1 feb 2024
Link gekopieerd

In de wereld van fitness en sport zijn pre-workout supplementen erg populair. Deze krachtige poeders, pillen of drankjes zijn ontwikkeld om je te helpen je fysieke prestaties te verbeteren tijdens trainingssessies. Ze bevatten een mix van ingrediënten die elk hun eigen specifieke bijdragen leveren aan het verbeteren van je energie, uithoudingsvermogen en focus. In dit blog vertellen we je meer over pre-workouts.

De samenstelling van pre-workout supplementen

Pre-workout supplementen bevatten vaak ingrediënten als cafeïne, beta-alanine, creatine, B-vitaminen en aminozuren. Cafeïne is de stof die zorgt voor een energy kick en verhoogde alertheid. Beta-alanine draagt bij aan het verminderen van vermoeidheid en tegelijkertijd aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Creatine verbetert de prestaties bij explosieve krachtsinspanningen. B-vitaminen activeren je natuurlijke energie in het lichaam, terwijl aminozuren de spieropbouw ondersteunen. De combinatie van deze stoffen maakt pre-workout een geliefd supplement voor iedereen die zijn of haar prestaties naar een hoger niveau wil tillen.

Waarom pre-workout gebruiken en wanneer?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ze kunnen je helpen om het beste uit je training te halen en je prestaties te verbeteren. Het beste moment om een pre-workout te nemen, is meestal ongeveer 30 tot 60 minuten voordat je aan je trainingssessie begint. Dit geeft de verschillende stoffen de tijd om door je lichaam opgenomen te worden. Zo ben je vol energie en volledig gefocust op het moment dat je aan je workout begint.

Pre-workout wordt lang niet altijd voor élke training ingenomen. Veel (kracht)sporters gebruiken een pre-workout alleen op dagen waarop ze vermoeid zijn, wat minder gemotiveerd zijn of als ze een intensievere training dan normaal op het programma hebben staan.

Mogelijke bijwerkingen van pre-workout supplementen

De meest voorkomende bijwerking is de ‘crash’ die sommige mensen ervaren als de effecten van cafeïne zijn uitgewerkt. Dit uit zich vaak in de vorm van slapeloosheid en vermoeidheid. Hierdoor krijgt je lichaam te weinig rust, terwijl dit juist zo belangrijk is om te herstellen van je training. Tegenwoordig zijn er voldoende cafeïnevrije pre-workouts verkrijgbaar. Handig voor als je ‘gevoelig’ bent voor deze stof.

Bijwerkingen van pre-workouts die voor kunnen komen bij langdurig gebruik zijn hoofdpijn, hoge(re) bloeddruk, overmatig zweten en uitdroging (dehydratie). Check voor aankoop van jouw pre-workout altijd eerst of het supplement geen ingrediënten bevat waarvan je weet dat je er niet of niet goed tegen kan. En twijfel je of een pre-workout wel iets voor jou is? Overleg dan gewoon even met je sport- of huisarts.

Het is belangrijk dat je je houdt aan de aanbevolen dosering die vermeld staat bij het supplement of welke je kunt inzien op het etiket van het product. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gezonde voeding en/of levensstijl. Houd voedingssupplementen buiten het bereik van (jonge) kinderen. Bewaren op een koele, donkere en droge plek. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum voor gebruik!