Deal.nl

Hoelang kan je een tampon inhouden?

1 minuut leestijd
Hoelang kan je een tampon inhouden?
Linda In Gezondheid op 5 okt 2023
Link gekopieerd

Nee, dit is geen prijsvraag of iets dergelijks, maar echt een serieus onderwerp. Want als je een tampon te lang draagt, dan kan dit best vervelende gevolgen hebben. Daar hoef je verder niet van te schrikken hoor. Gebruik je tampons op de manier zoals ze bedoeld zijn, dan is er namelijk niets aan de hand. Dus lees dit blog dus gewoon even.

Op tijd je tampon vervangen

Hoe vaak je je tampon moet vervangen, hangt van verschillende dingen af. Twee dingen zijn hierbij vooral belangrijk. Ten eerste hangt dit af van hoeveel bloed je verliest als je ongesteld bent. Ten tweede, en dat hangt hier nauw mee samen, hangt het af van in welke fase van je menstruatie je zit. De eerste dagen dat je ongesteld bent, zal je dan ook meestal wat eerder je tampon moeten vervangen.

Heb je een ‘normale’ menstruatie? Dan vervang je je tampon meestal om de vier uur. Uiteraard doe je dit eerder als je periode wat heftiger verloopt en kun je dit wat later doen als je je een lichte menstruatie hebt.

Hoe weet je dat je je tampon moet vervangen?

In de drukte van werk, studie en school kan het maar zo zijn dat je de tijd vergeet en niet meer precies weet hoelang je je tampon al draagt. Er zijn verschillende manieren om te checken of je een nieuwe tampon in moet brengen. Merk je bijvoorbeeld dat het touwtje van de tampon nat wordt? Dan is dit een teken dat de tampon bijna geen vocht meer op kan nemen. De kans op doorlekken is dan groot, dus koordje van je tampon nat? Tampon vervangen!

Een andere manier om erachter te komen of je je tampon al moet vervangen, is door voorzichtig aan het touwtje ervan te trekken. Wanneer je de tampon voelt bewegen, dan is dit een teken dat hij (bijna) ‘vol’ zit en dus aan vervanging toe is. Trek je zachtjes aan het touwtje en beweegt de tampon niet? Dan kun je ‘m nog even laten zitten.

Draag je tampon nooit langer dan acht uur!

Je tampon vervangen doe je vanuit hygiënisch oogpunt sowieso liever eerder dan pas na acht uur. Maar let er op dat je je tampon echt niet langer dan acht uur aan één stuk in hebt. Als je een tampon langer dan acht uur in hebt, dan heb je een verhoogde kans op het Toxic Shock Syndroom, kortweg TSS genoemd.

TSS is een infectieziekte die je maar beter serieus kunt nemen. Hoewel er nog veel onbekend is over deze ziekte, weten we wel dat hij acuut kan ontstaan. Het Toxic Shock Syndroom wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus, een bacterie die van nature aanwezig is in onder andere je vagina. Deze bacterie is in staat om giftige stoffen te produceren die in je bloedbaan terecht kunnen komen. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn en wanneer je geen actie onderneemt kan TSS kan dodelijk zijn.

De eerste symptomen van TSS, ook wel de tamponziekte genoemd, doen aan griep denken. Wanneer hier klachten als rode huiduitslag, lage bloeddruk, verwardheid en een versnelde hartslag bij te komen, is het zaak dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts.

Kun je dan wel slapen met een tampon?

Wanneer je er echt zeker van bent dat je niet langer dan acht uur slaapt, is het geen probleem om ’s nachts ook een tampon te dragen. Vervang dan wel direct na het opstaan je tampon. Ga je liever voor safe, kies er dan gewoon voor om ’s nachts maandverband te gebruiken.