Albert Jan
In Eten & drinken op 11 december 2023
Altijd al benieuwd geweest naar hoeveel cafeïne in koffie zit? Je leest het in dit blog. Ga er dus maar eens goed voor zitten en vergeet niet om er een lekker kopje koffie bij te pakken. Met of zonder cafeïne.
Als je alle factoren die van invloed zijn op hoeveel cafeïne in koffie zit bij elkaar neemt, dan is de conclusie gerechtvaardigd dat het erg lastig is om precies aan te geven hoeveel cafeïne in koffie zit. Het Voedingscentrum heeft zich hierin verdiept en heeft onderzocht hoeveel cafeïne er in een aantal koffiesoorten zit per kopje. We delen de uitkomsten graag met je:
Cafeïne is niet iets dat specifiek aan koffie wordt toegevoegd. Misschien dat je dit denkt, omdat er tenslotte ook cafeïnevrije koffie bestaat. Cafeïne is een stof die van nature in koffieplanten aanwezig is. Leuk weetje is dat de koffieplant de cafeïne gebruikt in de nectar van de bloemen om bijen te lokken. Die komen maar wat graag, want die houden wel van een kleine energyboost. Cafeïne heeft een ietwat bittere smaak en dat schrikt andere insecten juist af. De cafeïne komt terecht in de koffiebessen en daarmee in de koffiebonen. Ondanks de vele bewerkingen die koffiebonen ondergaan, blijft de cafeïne in de bonen behouden.
Hoeveel cafeïne in koffie zit, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo verschilt het cafeïnegehalte per soort koffieboon. De twee bekendste soorten koffiebonen zijn de Arabica koffieboon en de Robusta koffieboon. Robusta koffiebonen bevatten twee keer meer cafeïne dan de Arabica koffiebonen. Dit verklaart deels de wat pittigere en meer bittere smaak van koffie die gezet is van Robusta bonen.
Ook het brandingsproces heeft invloed op het cafeïnegehalte van je koffie. Hoe langer (lees: donkerder) de koffiebonen gebrand worden, hoe minder cafeïne ze bevatten. Dat komt omdat er tijdens het brandingsproces water uit de koffiebonen wordt onttrokken en daarmee verdwijnt ook een deel van de cafeïne.
Hoeveel cafeïne in koffie zit wordt verder bepaald door de manier van koffiezetten. Twee dingen zijn hierbij belangrijk. Ten eerste wordt het cafeïnegehalte in je koffie hoger, naarmate de koffie langer in aanraking komt met water. Water onttrekt immers de cafeïne aan de koffie. Ook geldt dat hoe fijner de koffie gemalen is, hoe hoger het cafeïnegehalte in je koffie.