Deal.nl

Hoe introduceer je nieuw kattenvoer?

1 minuut leestijd
Hoe introduceer je nieuw kattenvoer?
Albert Jan In Dieren op 9 okt 2023
Link gekopieerd

Natuurlijk wil je niets dan het beste voor je kat. Dit betekent dat je soms moet overstappen op een ander type of merk kattenvoer. In dit blog vertellen we je waarom dit nodig kan zijn, hoe je dit het beste kunt doen en waarom het belangrijk is om de gezondheid van je kat in de gaten te houden tijdens deze overgang.

De leeftijd van je kat

De leeftijd van je kat is een belangrijke reden zijn om over te stappen op ander voer. Als je kat een kitten is, heeft hij specifieke voedingsbehoeften om te groeien en zich te ontwikkelen. Maar naarmate je kat ouder wordt, veranderen zijn voedingsbehoeften. Senior katten hebben vaak behoefte aan voeding die ondersteuning biedt voor hun gewrichten, spijsvertering en algemene vitaliteit. Het is dus noodzakelijk zijn om na verloop van tijd over te stappen op een voer dat speciaal is ontwikkeld voor katten van een bepaalde leeftijd. Zo zorg je ervoor dat je kat gezond en actief blijft.

De gezondheid van je kat

Een andere veel voorkomende reden om een ander voer te introduceren, is de gezondheid van je kat. Als je dierenarts heeft vastgesteld dat je kat speciale voedingsbehoeften heeft vanwege bijvoorbeeld gewichtsproblemen, allergieën of spijsverteringsproblemen, kan het nodig zijn om over te stappen op een ander type voer dat beter past bij deze behoeften.

Hoe laat je je kat wennen aan ander voer?

Het introduceren van nieuw kattenvoer moet geleidelijk gebeuren om spijsverteringsproblemen en afwijzing te voorkomen. Begin met het mengen van kleine hoeveelheden van het nieuwe voer met het oude voer. Verhoog geleidelijk de verhouding van nieuw naar oud voer over een periode van ongeveer 7 dagen. Dit geeft de maag van je kat de kans om zich aan te passen aan het nieuwe dieet, zonder dat dit tot maagproblemen leidt.

Een veel gehanteerd schema ziet er als volgt uit:

  • Dag 1 en 2: zorg ervoor dat het voer dat je je kat geeft uit 25% voer van de nieuwe soort of merk bestaat
  • Dag 3 en 4: 50% van het voer bestaat uit de nieuwe soort of merk
  • Dag 5 en 6: met 75% heeft de nieuwe soort/merk de overhand
  • Dag 7 en verder: geef je kat alleen nog maar het nieuwe kattenvoer

 

Aandachtspunten bij de introductie van ander voer

Houd tijdens de overgang naar een ander voer de reactie van je kat goed in de gaten. Let op tekenen van afkeer, zoals weigering om te eten, braken of diarree. Let niet alleen op veranderingen in hun eetlust en ontlasting, maar ook op eventuele gedragsveranderingen. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je kat lusteloos wordt, gewicht verliest of andere alarmerende symptomen vertoont. Als je merkt dat je kat negatief reageert op het nieuwe voer, overleg dan met je dierenarts om te bepalen of er een andere optie is die beter aansluit bij de behoeften van je kat.