Deal.nl

Hoe vaak scheermesjes vervangen?

1 minuut leestijd
Hoe vaak scheermesjes vervangen?
Albert Jan In Beauty & verzorging op 23 nov 2023
Link gekopieerd

Wanneer is nu precies het moment aangebroken om je scheermesje te vervangen? Je wilt dit niet te vroeg doen, want scheermesjes zijn tenslotte duur genoeg. Maar je wilt hier ook niet te lang mee wachten, want je scheren met een bot mesje is alles behalve prettig. Het is helaas niet precies aan te geven hoe vaak je je scheermesje moet vervangen. Toch valt hier wel het één en ander over te vertellen. En dat doen we natuurlijk graag!

Wat zeggen de fabrikanten van scheermesjes?

Er zijn twee grote fabrikanten van scheermesjes, Gillette en Wilkinson. Beide merken zijn wereldwijd toonaangevende spelers en bieden een uitgebreide range aan scheermesjes en scheersystemen. Niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Zowel Gillette scheermesjes als Wilkinson scheermesjes zijn mesjes van absolute topkwaliteit. Beide merken geven aan dat je je scheermesjes na ongeveer vijf tot zeven keer scheren moet vervangen. Als dit voor de mesjes van deze merken geldt, dan geldt dit zeker ook voor al die andere merken scheermesjes.

Wat zegt de dermatoloog?

Mocht je nu denken dat het vooral een manier is van deze fabrikanten om meer mesjes te verkopen, dan moeten we je toch ongelijk geven. Zo bevestigd dermatoloog Bowe dat het inderdaad verstandig is om na vijf tot zeven keer scheren je mesjes te vervangen. Waar Gillette en Wilkinson vooral zitten op het bot worden van de mesjes, is voor deze dermatoloog het hygiënische aspect juist belangrijk.

Hoe langer je je scheert met hetzelfde mesje, hoe meer bacteriën zich in het mesje ophopen. Dit wordt versterkt door de omgeving waarin je je scheersysteem bewaart. Want waarschijnlijk bewaar je je mesje in de badkamer en laat dat nu vaak een vochtige en warme omgeving zijn waar bacteriën zich gemakkelijk ontwikkelen en thuis voelen.

Hoe vaak scheer je je per week?

Hoe vaak je je scheert bepaalt deels hoe vaak je je mesjes moet vervangen. Hoe langer de stoppels zijn, hoe meer weerstand de mesjes ondervinden tijdens het scheren en hoe sneller de mesjes bot worden. Scheer je je dagelijks? Dan slijten de mesjes juist meer doordat je ze veel gebruikt. Dagelijks scheren kan dus betekenen dat je elke week een ander mesje op je scheerhouder moet plaatsen. Bij twee keer scheren in de week doe je dus al snel een maand met een mesje.

Wat voor baardgroei heb jij?

Er zijn verschillende type baardgroei en ook die is bepalend hoe vaak je je scheermesjes moet vervangen. Zo onderscheiden we licht, gemiddelde en zware baardgroei. Bij lichte baardgroei groeien de haartjes ongelijkmatig en zijn ze zacht en dun. Bij lichte baardgroei is de weerstand die de mesjes ondervinden relatief laag, waardoor ze minder snel bot worden.

Ook bij gemiddelde baardgroei zijn de haartjes zacht. Maar in tegenstelling tot de haartjes bij lichte baardgroei zijn de haartjes een stukje dikker. En dat betekent meer weerstand, wat uiteraard tot gevolg heeft dat je mesjes sneller bot worden en daarmee eerder aan vervanging toe zijn. En hoe zit het dan als je zware baardgroei hebt? Dan heb je te maken haartjes die dik en hard zijn en dat maakt ze stug. Stugge haartjes betekent nog meer weerstand voor je mesje en dus nog iets eerder vervangen in vergelijking met de andere type baardgroei.

Wacht in elk geval niet te lang met het vervangen van je scheermesjes, want scheren met botte mesjes is vragen om een geïrriteerde huid.